fbpx

Üst Düzey Yöneticiler

shadbay, manaba, waves-7953707.jpg

Üst Düzey Yönetici Koçu Ne Yapar?

Bir C-suite koçu, hem bireysel hem de ekip seviyelerinde sağlık ve performansı en üst düzeye çıkarmak için bir kuruluşun C-seviyesi yönetici ekibinin üyeleriyle birlikte çalışır. C-suite koçluğu tipik olarak CEO, COO, CFO, CTO, CMO ve daha fazlası gibi liderlik ekibinin kilit üyelerini içerir.
Üst düzey koçlukta liderler, koçlarla farklı yollarla çalışabilir:
• Bire bir koçluk formatı aracılığıyla
• Takım koçluğu formatı aracılığıyla birden fazla takım üyesiyle
• Hem bire bir hem de takım koçluğunun bir kombinasyonu yoluyla. Aynı anda kişisel ve takım gelişimini en üst düzeye çıkaran ortak bir strateji.
Üst düzey yönetici koçluğu, görev süresi veya deneyimi ne olursa olsun, herhangi bir lider için faydalı bir kaynak olabilir. Her liderin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Neyin işe yaradığını ikiye katlamak ve neyin işe yaramadığını geliştirmekle ilgilenenler için koçluktan daha iyi bir başlangıç noktası yoktur.

footsteps, beach, sand-3938563.jpg

Üst Düzey Yöneticilerin 3 İhtiyacı

Nihayetinde koçluk, bir danışanla liderlik yolculuğunda nerede olurlarsa olsunlar kişiye ayna tutmak için tasarlanmıştır.
Harika bir koç, koçluğu müşterinin arzu ettiği sonuçlara uyacak şekilde uyarlamak için uyum sağlar. Bunu koçluk kariyerim boyunca yüzlerce yöneticiyle yaptım, C seviyesindeki danışanların en fazla değeri tam olarak nerede kazandığını aşağıda paylaşıyorum.

 
1. Zirvede Yalnız Olduğu İçin Üst Düzey Bir Koç Tutmak
Bir C-suite koçu tutmanın bir numaralı nedeni oldukça basit: Yönetici liderler için zirvede yalnız olmak. Alt düzey çalışanlar destek ve güvence için doğrudan amirlerine başvurabilirken, bir CEO veya CFO kime başvurur?
Tipik olarak, C düzeyinde bir yönetici ekibi, bir yönetim kuruluna cevap verir. Koçluk bu durumda yalnızlık hissine katkıda bulunabilecek benzersiz bir ilişkidir. Çoğu kuruluşta, yönetim kurulu öncelikle paydaşların veya yatırımcıların çıkarlarını temsil eder. Kontrol ve denge şeklinde hareket eden yönetim kurulu, yürütme performansını izler ve uygun olduğunda personel değişikliği yapma yetkisine sahiptir. Bu nedenle, yönetim kurulu, yönetici liderler için daha az destekleyici bir role ve daha çok bir yönetim rolüne hizmet eder.


Bir yönetim kurulunu bir koçla karşılaştırın ve ikisi çok farklı amaçlara hizmet eder. Bir koçun tek ilgisi danışanıdır. Koç, yöneticilerin fikirleri tartışabilecekleri, önsezileri doğrulayabilecekleri, zayıflıkları kabul edebilecekleri, korkularla yüzleşebilecekleri ve nihayetinde liderler olarak gelişebilecekleri gizli bir kaynaktır. Arka cebinizde bir koçla, yönetici liderliği önemli ölçüde daha az yalnız hale gelir.


2. C Düzeyi Yönetici Koçluğu Yoluyla Baskıyı Yönetme
Üst düzey liderler yalnızlığı tepede yaşamakla kalmaz, aynı zamanda baskıyı birçok açıdan hissederler. Yönetim kurulu, hissedarları ve hissedarları mutlu etmekten, güçlü mali sonuçlar elde etmekten ve kuruluşlarını şekillendiren kritik kararlar almaktan sorumlu yönetici liderlere sahiptir.
Koçluk, bu baskıyı daha zarif bir şekilde aşma fırsatı verir. Bir koç, danışanın ne ile karşı karşıya olduğunu değerlendirmesine yardımcı olur, ardından istenen bir varış noktasına ulaşmanın farklı yollarını planlamasına yardım eder. Birden çok seçeneği tartma süreci, aksi takdirde belirli bir durum veya zorluk tarafından köşeye sıkıştırılmış hissedebilecek liderler için özgürleştirici bir deneyim olabilir.

 
3. Yüksek Performanslı Bir Yönetici Olarak Zanaatınızı Geliştirmek
Her liderin bir zayıf noktası vardır. Bu doğru olduğu sürece, koçluk kendini sürekli geliştirmeye kendini adamış liderlere değer sağlayabilir. C-suite liderleri için bazı yaygın koçluk odakları, değişim yönetimi , liderlik varlığı, topluluk önünde konuşma, etkili iletişim, uzaktan çalışmaya geçiş, dijital dönüşüm, çevik dönüşüm, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık girişimlerine öncelik verme gibi makro değişimleri benimsemeyi içerir.

road, curve, s curve-3777610.jpg

C Seviyesi Koçluğu C Seviyesinin Ötesine Nasıl Uzanır?

Koçluğun faydaları, yönetici seviyesinden organizasyondaki diğer herkese tam olarak nasıl kademelendirilir? Bu sonuç, “koçluk kültürü” dediğimiz şeyden kaynaklanmaktadır. Koçluk kültürü, kurumsal değerleri savunan, tüm sesleri dinleyen, sağlıklı iletişimi teşvik eden, çalışanların başarısını destekleyen ve daha şefkatli bir işyerine geçişi benimseyen liderler tarafından tanımlanır.
Deneyimlerime göre, koçluk bir organizasyonun insan kültürünü dönüştürme gücüne sahiptir. Etkili yönetime yönelik modern bir yaklaşımda, C-suite yöneticiler, kopuk bir ekipten işbirlikçi bir ekibe geçişteki boşluğu kapatabilecek alışkanlıkları ve davranışları modeller.

Shopping Cart